Monday, December 3, 2012

(CONFIRM) iPHONE 5 DI MALAYSIA PADA 14 DECEMBER 2012

 

colorware-iphone-5-xl

 

Semestinya, ramai yang menanti-nantikan berita gembira ini. Setelah beberapa kali rumours tentang pelancaran iPhone 5 di Malaysia yang dikatakan tidak berlaku sama sekali. Hari ini, Apple sendiri telah mengeluarkan sendiri berita rasmi bahawasanya, iPhone 5 akan dilancarkan di Malaysia pada 14 December 2012 ini, iaitu 10 hari dari sekarang. Sudah bersediakah anda?

Mengikut kenyatann rasmi dari pihak Apple, kemungkinan besar harga iPhone 5 adalah sama dengan harga iPhone 4s, bermula dari RM2,199 untuk 16gb. iPhone 5 didatangkan dengan dua pilihan warna iaitu hitam dan putih. Apakah warna pilihan anda? Saya akan memilih warna putih.

Sumber : http://www.apple.com/pr/library/2012/12/03iPhone-5-Arrives-in-South-Korea-More-Than-50-Additional-Countries-in-December.html

 

Wednesday, November 28, 2012

(Video) Ajari Aku–Anuar Zain


Nora

LIRIK

Ajari aku tuk bisa
Menjadi yang engkau cinta
Agar ku bisa memiliki rasa
Yang luar biasa untukku dan untukmu
Ku harap engkau mengerti
Akan semua yang ku pinta
Karna kau cahaya hidupku malamku
Tuk terangi jalan ku yang berliku
Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku
Mungkinkah semua akan terjadi pada diriku
Hanya engkau yang bisa mencintaiku
Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku
Ajari aku tuk bisa mencintaimu




Wednesday, November 7, 2012

Info Pelancaran iPhone 5 di Malaysia Hujung November.


iPhone 5 malaysia

  
 UPDATE 10/11/12 : Tarikh baru pelancaran iPhone 5 di Malaysia. Pre-order start 23 November 2012 dan start jual pada 30 November. Sumber dari twitter @Shiblivision . Entah betul entah tidak kali ini, aku pun kurang pasti. Tahap kepercayaan aku tentang tarikh pelancaran dah semakin berkurang berikutan dan 150 juta kali delayed

19 Oktober, 26 Oktober & 2 November adalah tarikh dimana dikatakan akan dilancarkan iPhone 5 di Malaysia. Malang sekali, tiada langsung pelancarannya sehingga ke hari ini  (7 November 2012). Khabar angin terbaru tentang pelancaran iPhone 5 di Malaysia adalah berkemungkinan  sekali bakal dilancarkan pada hujung November ini, 30 November 2012. Tiada khabar berita tentang pelancarannya dari telco-telco di Malaysia mahupun pengumumuan rasmi dari pihak Apple Malaysia sendiri. Sedangkan Nano-Sim untuk iPhone 5 sudah diperkenalkan oleh Maxis, Digi dan Celcom hampir sebulan yang lalu.

Buat masa sekarang, ura-ura tentang pelancarannya pada 9 November 2012 ini sangat tipis dan berkemungkinan sama sekali (PASTI) akan tiada langsung pelancarannya. Kalau ada, ‘Welcome to Malaysia iPhone 5’. Apa-apa pun, sama-sama kita nantikan pelancarannya yang dikhabarkan pada hujung bulan November ini. Kalau lebih awal, lebih baik.

PS : Ohhh..bilakah iPhone 5 nak dilancarkan di Malaysia ni, dah berjanggut juga ak menunggu!..mesti kapal sesat kat lautan sebab guna Apple Maps..no komen!..hahaha


Monday, October 29, 2012

Pelancaran iPhone 5 di Malaysia pada 2 November 2012


iphone5-white-black-front

UPDATE 10/11/12 : ARTIKEL TERBARU TENTANG PELANCARAN IPHONE 5 DI MALAYSIA TELAH DI UPDATE,BOLEH BACA DI SINI : http://nasrulz.blogspot.com/2012/11/info-pelancaran-iphone-5-di-malaysia.html

UPDATE 2 NOVEMBER 2012 : Seperti sedia maklum, tiada langsung khabar berita tentang pelancaran iPhone 5 di Malaysia pada hari ini. Maklumat terbaru yang diperolehi, iPhone 5 berkemungkinan bakal dilancarkan oleh Maxis pada 5-11 November ini di MidValley Megamall (rujuk gambar dibawah). Dikhabarkan, pelancaran rasmi iPhone 5 di Malaysia berkemungkinan pada 9 November 2012 atau pada 11 November 2012. Sama-sama kita nantikan, adakah tarikh terbaru yang dikhabarkan itu betul-betul atau hanya ura-ura sekali lagi. Selepas tiga kali pelancarannya ditangguh, adakah pelancarannya akan berlaku minggu hadapan? Sama-samalah kita nantikan. 

ps: hari ini iPad mini dah keluar kat Singapore, Malaysia masih belum dapat iPhone 5 pun. Nak iPad mini? tunggu pelancarannya tahun depan.


UPDATE : Apple telah confirmkan,iPhone 5 akan dilancarkan di India,Thailand,etc.. pada 2 November ini. Malangnya Malaysia tiada dalam senarai pelancaran pada 2 November 2012 ini. Kemungkinan besar,pada 2 November 2012 ini tiada pelancaran iPhone 5 di Malaysia. Adakah ini kali ketiga penagguhan pelancaran iPhone di Malaysia? sumber : Twitter @ShibliVision

Berdasarkan dari sumber-sumber yang boleh dipercayai, iPhone 5 yang dilancarkan pada 19 September 2012 yang lepas berkemungkinan bakal dilancarkan di Malaysia pada hari jumaat ini iaitu pada 2 November 2012. Khabar angin yang bertiup kencang sebelum ini ternyata hanya omongan kosong, dimana dikhabarkan iPhone 5 bakal dilancarkan pada 19 Oktober 2012 hanyalah ura-ura belaka.

Agak kecewa juga sebenarnya apabila pada 19 Oktober 2012 itu tiada sebarang pelancaran mahupun pre-order untuk iPhone 5. Saya sempat berkunjung ke epiCentre Pavilion Kuala Lumpur selepas itu, sempat tanya seorang staff disitu, katanya iPhone 5 akan dilancarkan pada 26 Oktober 2012. Sekali lagi, agak kecewa disitu apabila tiada juga pelancaran pada tarikh berkenaan.

Ada juga ura-ura mengatakan bahawa tarikh pelancaran pada 26 Oktober 2012 tidak sesuai untuk dilancarkan kerana pada hari yang sama adalah Hari Raya Aidiladha. Dan saya juga ada terbaca bahawa stok-stok iPhone 5 lambat sampai, shipment delayed kot.Dan diharapkan, selepas dua kali tarikh pelancaran di Malaysia dibatalkan, pada 2 November 2012 ini, dapatlah ia dilancarkan.

7982950858_c532654fac_h

Disini juga saya ada beberapa kesimpulan, kenapakah pelancaran iPhone 5 ini lambat dilancarkan di Malaysia berbanding Singapore yang dilancarkan sama dengan US.? Saya difahamkan bahawa iOS menduduki tempat pertama di Singapore berbanding Malaysia ditempat ketiga. Nampak? Maksudnya disini, pengguna iOS di negara Singapore yang kecil tu,lagi ramai berbanding pengguna-pengguna di Malaysia yang besar ni.
Sedikit kecewa dan sedih juga dengan rakyat Malaysia ini sebenarnya. Kenapa? Saya selalu mengikuti laman twitter tentang iPhone 5, hanya perlu search keyword ‘iPhone 5 malaysia’ , macam-macam kata cacian yang dilemparkan kepada Malaysia berikutan lambatnya pelancaran iPhone 5 di Malaysia. Pelik dan teruk sangat sikap begitu! Kenapa perlu salahkan Malaysia?. ini adalah keputusan dari Apple.com sendiri. Kena faham disitu. Jangan sampai rakyat luar melabelkan rakyat Malaysia tak beradab.Perghhhhh!
Beberapa blogger terkenal dari OhMedia Network sendiri adalah antara yang terawal memiliki iPhone di Malaysia. Boleh baca review-reviewnya disini.
Jika anda masih keliru samada berbaloi atau tidak untuk menggunakan iPhone 5 ini, boleh baca brainstroming di Justkhai.com.
Jika anda ada like Facebook Switch , iaitu salah satu pengedar rasmi barangan Apple di Malaysia, ada satu post yang berkemungkinan mereka sedang berada dalam meeting untuk iPhone 5 mungkin. Sebabnya, anda boleh perhatikan gambar yang dipos diblurkan.
59615_10151516900818146_1142509193_n
Mungkin janggal juga, pada acara apple 23 Oktober 2012 yang lepas, apple telah melancarkan iPad Mini, iMac, MacBook Pro Retina Display 13 inch dan iPad 4. Singapura dikhabarkan bakal mendapat iPad Mini pada 2 November 2012 ini, iaitu tarikh yang sama pelancaran iPhone 5 di Malaysia mungkin? redha jea la rakyat Malaysia oi, yang penting jangan maki-maki okey?

PS : Kepada yang ternanti-nantikan pelancaran iPhone 5 di Malaysia, sama-samalah kita nantikan adakah iPhone 5 bakal dilancarkan pada 2 November 2012 ini atau tidak.


Friday, December 23, 2011

Nikon D3100 Merah Unboxing

Red-Nikon-D3100
Nikon D3100 Merah


Seperti yang dijanjikan,kali ini aku nak buat sesi buka kotak Nikon D3100 warna merah yang aku beli awal bulan ini. Niat untuk memiliki DSLR adalah impian aku dari dulu lagi, minat dalam seni photography ni dah lama sebenarnya. Buat masa sekarang, tujuan aku menuntut ilmu dalam bidang ini lebih kepada sekadar hobi. Aku memiliki camera sendiri semasa darjah 5 macam tu,iaitu pada tahun 2003. Time tu kamera digital agak mahal, yang aku dapat beli ialah kamera filem negative tu, harganya tak smpai RM40 kalau tak silap. Pada tahun 2007, aku berjaya mendapatkan handphone dengan usaha aku menabung masa itu, Nokia 3250 adalah telefon berkamera pertama yang aku miliki, sensornya hanya sebesar 2 megapixel, ketika itu, 2 megapixel dianggap kamera yang sudah tercanggih masa itu. Dan sehingga sekarang aku masih lagi menggunakannya.

Akhirnya pada awal tahun 2011, sekali lagi aku berjaya mendapatkan telefon idaman aku,iaitu NOKIA N8. Kepada yang belum membaca,boleh rujuk artikel ini Nokia N8 Setelah 10 Bulan. Dan pada hujung tahun 2011 pula, sekali lagi aku berjaya menunaikan hasrat aku untuk memiliki DSLR. Kenapa aku pilih Nikon? Kenapa bukan Canon? Okey,nanti aku ceritakan. Macam biasa, aku ni seorang yang teliti sedikit, sebelum mendapatkan sesuatu barang itu, aku akan buat research dulu. Apa pro dan contra nya, semuanya aku dapatkan. Aku akan mendengar dari banyak pihak. Alhamdulillah, dengan bantuan Encik Google, aku memperolehi sedikit ilmu sebelum membeli.

Kenapa Nikon D3100? Mungkin ada yang akan bertanya, kenapa aku memilih D3100 dari model-model lain? Pertamanya, DSLR yang akan aku beli ini adalah DSLR pertama aku, untuk newbie macam aku ini,aku rasa D3100 sangat sesuai untuk aku. Apa-apa pun,kita kena bermula dari bawah, ilmu aku dalam bidang fotography ni belum banyak, takkan la newbie mcm aku ni nak terus sambar D7000?..Pendapat aku juga, kamera apa itu tidak penting, yang penting skill untuk menghasilkan gambar yang mantap!


Kenapa Nikon? Dari dulu lagi, Nikon adalah jenama yang aku kagumi. Walaupun sepanjang aku buat research tu aku ada juga menjenguk Canon, hati aku tetap memilih Nikon walau betapa hebatnya Canon. Muktamad! Nikon adalah produk yang aku percaya akan kemampuannya. Pengguna Canon jangan lak marah yea, aku tak cakap yang Canon tu tak bagus cuma hati aku ni dah sebati dengan Nikon. Seorang lecture Multimedia di tempat aku belajar (Bukan lecture aku) tu ada kata, dia memilih Nikon kerana Nikon hanya menumpukan pada satu produk iaitu kamera, mean R&D yang diorang laburkan akan lebih berkesan macam tu. Maksudnya juga, diorang tak payah pening-pening nak memikir pasal produk lain, sebabnya produk mereka hanya satu,iaitu kamera. Canon tumpu pada kamera sahaja ke? Sony? tak kan,diorang banyak produk..


Akhirnya pada 01122011 ( 1 DECEMBER 2011 ), bertempat di Nikon Shop ,Suria KLCC aku berjaya mendapatkan Nikon D3100 warna Merah. Aku memilih warna merah sebab warna ni sangat rare dalam banyak-banyak DSLR. Lagipun aku nak lain dari yang lain sikit..:D Kalau kat luar,misalnya kat Plaza Low Yat, NIKON D3100 merah ni harga lebih mahal dari dari warna hitam, set baru Nikon D3100 Hitam, RM1600 dah boleh dapat.
Harganya ialah RM1998, iaitu harga rasmi dari Nikon ketika ini, dan pekerja kat situ juga cakap kat aku yang berkemungkinan pada bulan March 2012 nanti, harga Nikon akan naik berikutan stock-stock yang semakin berkurangan ekoran banjir yang melanda Thailand.

Apa ada dalam kotak?
1) Nikon D3100 Camera
2) BS-1 accessory shoe cover
3) DK-20 rubber eyecup
4) BF-1B body cap
5) EN-EL14 rechargeable Li-ion battery ( with terminal cover )
6) MH-24 battery charger ( with plug adapter ) 
7) AN-DC3 strap ( warna merah )
8) ViewNX 2CD
9) Quick Start Guide
10) User’s Manual
11) Warranty
12) DK-5 eyepiece cap
13) Ferrite core ( Big & Small)
14) AF-S VR DX 18-55mm F3.5-5.6 G
15) UC-E4 USB Cable ( Tak de tulis dalam guide,tapi diorang bagi dalam kotak. setahu aku, yang beli set hitam,memang xdpt USB ni )


Free Items?
1) Free Extended Warranty ( 1 + 2 year)
2) Velbon DF-50 Tripod
3) Toshiba 8GB SDHC Memory Card ( Class 4 )
4) Nikon N228 DSLR Camera Bag
5) Nikkor Tumbler 24-70mm


Gambar barang dalam kotak


D3100 Unboxing
D3100 Box + 18-55mm VR Kit


DK-5 eyepiece cap

DK-5 eyepiece cap D3100
Pandangan Belakang
DK-5 eyepiece cap D3100
Pandangan Hadapan


MH-24 battery charger ( with plug adapter )
MH-24 battery charger D3100
Pandangan Hadapan
MH-24 battery charger D3100
Pandangan Belakang

User’s Manual
User’s Manual D3100
207 Muka surat


Ferrite core ( Big & Small)
Ferrite core D3100
Ferrite core D3100
Mungkin yang tertanya-tanya, apakah kegunaan benda ini? Sebenarnya benda digunakan untuk melajukan rate transfer file, klipkan benda ni kat wayar USB, transfer file akan menjadi lebih cepat dan laju.
Ferrite core D3100
Tadaa..,klipkan jea kat wayar USB,dan start tranfer file, you will see the different

UC-E4 USB Cable
UC-E4 USB Cable D3100
UC-E4 USB Cable D3100
Aku ada baca satu blog ni, tak ingat lak, dah lama dah,masa aku tengah research-research dan baca review D3100. Nikon D3100 warna hitam memang tak didatangkan sekali dengan USB Cable, even kat Guide yang aku beli ni pun dia tulis USB Cables are sold separately. Nikon D3100 Merah baru sahaja dilancarkan pada August 2011, mungkin ramai yang complaint sebab diorang tak bagi USB Cable, then diorang bagi. Ada sape2 yang beli D3100 hitam sekarang? dapat atau tak USB Cable dalam kotak? bukan yang dapat free dari kedai yea.. kongsi la kat komen. Sebab klu versi merah,USB Cable memang ada dalam kotak.



Gambar Barang free items



Nikon N228 DSLR Camera Bag
 
Nikon N228 DSLR Camera Bag D3100

Nikon N228 DSLR Camera Bag D3100
Suka beg ni, simple dan kecil.



Velbon DF-50 Tripod
Velbon DF-50 Tripod

Velbon DF-50 Tripod
Tripod ni didatangkan sekali dengan bag tripod dan ada timbang air bagi memudahkan untuk mendapat balance yang sama.


Nikkor Tumbler 24-70mm
Nikkor Tumbler 24-70mm
Nikkor Tumbler 24-70mm
Smart gila tumbler ni,mesti air lagi bertambah sedap klu minum dalam ni.





Tak semua gambar barang free dan barang dalam kotak aku letak kat sini, sebahagian jea. Empat hari selepas aku beli, iaitu pada 4 Disember 2011, aku mengikuti kelas basic DSLR, yuran kelas tu hanya RM50 iaitu dari jam 11pagi-5petang. Kebanyakkan adalah pengenalan kepada camera dan cara untuk mengendalikan kamera dengan betul.
Nikon Workshop Berjaya Times Square
Bersama-sama peserta dan tenaga pengajar,bertempat di Nikon Berjaya Times Square.
Credit Picture to fb Nikon Club Malaysia | Selangor/KL

Setakat ini sahaja aku nak celoteh pasal Nikon D3100, kalau ada sebarang pertanyaan yang ingin dilontarkan, boleh tanya di ruangan komen di bawah atau LIKE Facebook fan page aku,dan tanya jea kat ruangan wall.


PS : InsyaAllah untuk next entry, maybe aku akan buat Nikon D3100 vs Nokia N8. Gambar-gambar perbandingan aku telah ambil semasa berada di Langkawi tempoh hari, sukar untuk nampak perbezaannya. Nak tahu, kena tunggu dan rajin la usher blog ni okey.





 
Google Analytics Alternative