Friday, August 4, 2017

8 Tip Penting dan Persediaan Sebelum Terbang Ke Jepun
Ini adalah itinerary ke Tokyo, Jepun selama 6 hari 5 malam. Trip kali ini adalah tertumpu kepada kawasan bandar Tokyo, Kawaguchiko dan Chureito Pagoda, iaitu salah satu kawasan yang famous untuk melihat pemandangan Mt. Fuji dari atas bukit. Trip ini adalah trip musim sejuk (winter season) iaitu pada January 2017 yang lepas.

Untuk pengetahuan semua, trip ke Tokyo ini adalah trip yang kedua saya selepas trip pada musim sejuk tahun lepas iaitu Januari 2016. Time ni saya dapat merasai pengalaman bandar Tokyo dilimpahi salji tebal, keadaan yang sangat jarang-jarang sekali berlaku di Tokyo. Untuk pengetahuan semua, pada musim sejuk di Tokyo, adalah sangat mustahil untuk salji turun, kalau ada pun, mungkin hanya sekali dalam setahun pada awal tahun. Kepada pembaca yang nak recap trip saya yg lepas, boleh baca melalui pautan link ini.


Itinerari Travel 5 Hari Cara Bajet Di Tokyo Dengan Kos Asas RM350

https://www.thevocket.com/itinerari-travel-di-tokyo-selama-5-hari/Trip ini adalah dari 20 Januari 2017 – 25 Januari 2017.


Sebelum merancang segala aktiviti mahupun merangka jadual perjalanan dan tempat-tempat yang ingin ditujui, adalah penting untuk memastikan persiapan telah dilakukan dengan sebaiknya dan dengan teliti. Antara perkara-perkara penting yang perlu diambil kira sebelum merancang sesuatu trip adalah seperti berikut :


1) MENEMPAH TIKET PENERBANGAN PERGI DAN BALIK.


Sudah pastinya ini adalah perkara yang paling penting sekali, menempah tiket penerbangan pergi balik ke Tokyo, memastikan bajet anda, airlines dan juga airport yang akan di tujui.


Untuk trip kali ini, saya menaiki penerbangan terus dari AirAsia X, dan mendarat di lapangan terbang antarabangsa Haneda, Tokyo.


Tempahan awal dibuat iaitu kira-kira 3 bulan sebelum penerbangan, iaitu pada 18 Oktober 2016.
Harga untuk 2 pax adalah RM1950.16 termasuk harga 30KG baggage untuk seorang pergi dan balik. Harga baggage memang hanya check untuk seorang sahaja, so dah dapat jimat dekat sini, kongsi-kongsi checked baggage. Untuk harga return KUL – HND seorang pax hanya RM975.08. Tempahan dibuat boleh dikatakan di saat-saat akhir juga, iaitu kira-kira 3 bulan sebelum penerbangan, so harga return tiket seorang ini boleh dikatakan tidaklah terlalu mahal, dan juga tidak terlalu murah.2) MENEMPAH TEMPAT PENGINAPAN


Adalah penting untuk mendapatkan dahulu tarikh penerbangan anda, dan selepas itu barulah boleh fikir tentang tarikh penginapan, di mana nak menginap, dan berapa malam nak menginap?. Banyak faktor yang saya kaji sebelum memilih tempat penginapan, antaranya mesti dekat dengan station train, murah dan juga mempunyai kelengkapan seperti Microwave, sebab senang nak panaskan lauk Brahim..hihi

Untuk trip kali ini, saya stay di kawasan Sugamo setelah mengambil kira pelbagai faktor, antaranya dekat dengan station train dan murah. Di sini saya hanya stay 4 malam sahaja bermula pada 21 Januari 2017 check-in, dan check-out pada 25 Januari 2017. Sebenarnya, pada 20 Januari 2017, setibanya di Airport Haneda, iaitu pada 10:30 PM, selepas mengambil kira atas faktor masa, kami bercadang hanya bermalam sahaja di airport sementara menunggu keesokan paginya apabila perkhidmatan train mula beroperasi.


Total 4 malam untuk 2 pax adalah RM622, iaitu hanya RM311 untuk seorang, atau hanya RM77.75 sahaja untuk satu malam, seorang.


Untuk tempahan sebarang bilik penginapan di dalam atau luar negara, saya mengesyorkan untuk menempah dari laman web https://www.hotelscombined.com atau App HotelCombined, iaitu perkhidmatan menempah bilik penginapan dibawah satu website, yang akan membandingkan harga yang terbaik diantara website-website lain.3) MUSIM DAN CUACA TEMPAT YANG INGIN DILAWATI


Ini adalah perkara yang paling penting juga untuk kita kaji, Jepun adalah negara beriklim 4 musim, pastikan musim yang ingin dilawati dan membuat persediaan rapi sebelum berangkat kesana. Dari awal lagi memang saya nak repeat trip winter, tak sabar rasanya nak tngok Mt. Fuji dengan snowcap nya secara lebih dekat. Musim sejuk di Jepun khususnya di Tokyo, bermula pada awal December sehingga February. Untuk check musim-musim lain, boleh klik sini https://www.japanspecialist.co.uk/travel-tips/weather-seasons/

Suhu disekitar bandar Tokyo adalah bawah 10°C , dan pada waktu malam boleh mencapai sehingga 0°C. Tak lupa juga, periksa suhu-suhu kawasan lain yang ingin dilawati. Untuk trip kali ini, saya ke kaki gunung Mt. Fuji, iaitu Kawaguchiko. Suhu disekitar kawasan ini adalah -1°C kebawah. Bersiap siaga lah dengan sejuknya, walaupun dah pakai tebal-tebal sekalipun, sejuknya menusuk ketulang, dan diingatkan, kawasan station Kawaguchiko adalah station keretapi lama, alat pemanas pun old school ya, so tak terasa pun panasnya.

Macam biasa, untuk persediaan dari segi pakaian, pakai lah long john, heattech shirt, baju sejuk, better beli jea di Uniqlo Malaysia sebab harga Uniqlo di Jepun sedikit mahal ya, dan kalau tak kedekut, beli lah set baju dan long john di Universal Traveller, harga sepasang memang mahal dalam RM300-400, tapi berbaloi untuk suhu sejuk bawah 10°C ni, jangan jadi macam saya, dah la tak tahan sejuk, kedekut nk beli baju mahal, setakat beli dekat Uniqlo, smpai sana menggigil..ahahaha.


Untuk tip jimat, dapatkan baju-baju winter bundle yang berkualiti tinggi dari bundle Sasuke Premium Bundel Outlet : http://sasukepremiumoutlet.my


Saya selalu check cuaca dan suhu sesuatu kawasan di website ni, http://www.accuweather.com/en/jp/tokyo/226396/month/226396?monyr=1/01/2017


Untuk ramalan cuaca dan suhu yg lebih tepat, check dalam masa 3 hari sebelum bertolak kesana. Dan perlu diingatkan, pada musim sejuk, waktu siangnya pendek, bandar Tokyo sudah mulai gelap pada jam 5 petang.


4) SENARAIKAN TEMPAT-TEMPAT YANG INGIN DILAWATI.


Untuk next tips, sudah pastinya adalah senarai-senarai tempat yang ingin dilawati. Sebenarnya, ada a few place yang saya dah pergi masa first trip 2016, tetapi saya akan repeat untuk revisit kembali tempat tersebut untuk trip 2017. Bukan apa, rasa macam tak puas, dan nak pergi melawat lagi dan lagi. Hanya orang yang dah pernah ke Jepun sahaja mungkin merasai benda ini..hihi..Antara tempat-tempat pilihan saya untuk trip kali ini adalah :


· Yokohama
· Shibuya ( Re-visit, favorite spot yang mesti pergi walau dan pernah pergi)
· Akihabara ( Gila tak re-visit, rambang mata kat sini, kali ni shooping lebih sikit..hehe )
· Harajuku ( Takashita Street, dulu tak sempat pergi sebab ke Meiji Jingumae, berhadapan Takashita Street)
· Shinjuku (Kawasan dai sangat-sanagt besar, disini lah station bas nak ke Kawaguchiko)
· Kawaguchiko
· Chureito Pagoda
· Daiba ( Re-visit, last time tak sempat visit Gundam Statue, kali ni ambil peluang lawat Gundam Statue sebab dirobohkan pada March yang lepas)
· Asakusa
· Tokyo Metropolitan Government Building


So ini adalah senarai-senarai tempat yang saya lawati untuk 6 hari trip saya kesana.5) TRANSPORT DAN PASS


Adalah sangat penting untuk merangka perjalanan anda dengan teliti supaya setiap perjalanan anda di Tokyo tidak over budget dan tak buang masa. Train, bas dan juga berjalan kaki adalah pengerak utama semasa disana. Disaat ini, setiap lokasi yang ditujui, harga tiket train dan juga masa perjalanan ke sesuatu tempat adalah perkara yang PALING penting sekali. Rujukan utama yang saya buat adalah melalui website


· http://www.hyperdia.com


Website ini sangat penting kerana setiap station yang ingin ditujui, dipaparkan syarikat train, masa perjalanan, dan juga harga tiket. Ini lah rujukan utama dalam merangka sesuatu perjalanan.


Selepas memastikan cara ke sesuatu tempat yang ingin ditujui, dan perbandingan harga terendah dipastikan, pilihan yang dibuat samada memilih JR Pass ataupun Tokyo Subway Pass..? Jika dilihat dari segi tempat-tempat yang ingin saya tujui, kawasan-kawasan itu berdekatan dengan station train Tokyo Metro, malah, kawasan penginapan saya juga, iaitu Sugamo dapat di akses dengan Tokyo Metro.


Selepas mengambil kira budget dan sebagainya, pilihan terbaik dan murah untuk dipilih ialah dengan Tokyo Metro Pass. Untuk maklumat mengenai pass itu, boleh klik sini


· http://www.tokyometro.jp/en/ticket/value/travel/index.html


Option yang ditawarkan adalah 24-hour, 48-hour dan 72-hour ticket. Saya memilih untuk membeli 48-hour ticket X 2 pcs, iaitu untuk kegunaan selama 4 hari. Apa yang bagusnya tentang ticket ini adalah, kegunaanya limited dan masa 48 jam dikira bermula dari trip pertama anda. Once ticket disentuh di mesin gate, tarikh dan masa expired tiket terus dipaparkan dibelakang tiket anda.


Untuk trip kali ini juga, saya membuat reservation tiket bas untuk ke Kawaguchiko Station, pilihan ini dibuat kerana harganya yang lagi murah dari menaiki train. Jika anda pemegang pass JR Pass, and boleh terus kesana dengan menggunakan pass tersebut. Reservation boleh dibuat melalui website yang disediakan tanpa sebarang charge dikenakan, bas bertolak dari station bas Shinjuku, dan waktu perjalanan bas itu sangat-sangat lah on time. Reservation boleh dibuat melalui website ini· https://www.highwaybus.com/gp/inbound/index?lang=ENHarga return seorang adalah ¥3500 ( ¥1750 one way ). Masa perjalanan adalah selama 1 jam 45 minit.
Sila printkan maklumat yg dihantar melalui email, bawa maklumat tu ke kaunter bas, dan baru lah membuat pembayaran di kaunter tersebut. Mudah sekali.


6) MERANGKA JADUAL PERJALANAN LENGKAP


Sebelum ini anda mungkin hanya merangka draft jadual perjalanan anda. Ada orang memang suka gamble semasa trip, tapi bagi saya, lebih selamat kalau dapat merangka jadual perjalanan sepanjang anda berada disana secara lebih lengkap.
Diatas adalah contoh itinerary lengkap yang saya buat untuk trip saya dan ini adalah dokumen yang paling penting untuk dijadikan rujukan sepanjang berada disana.7) TRAVEL INSURANCE


Perlu saya tekan kan disini, kemana sahaja destinasi kita ke luar negara, ambil lah travel insurance, ini adalah ‘nyawa’ anda jika berlakunya perkara yang tidak diingini, travel insurance pilihan saya adalah dari AIG Malaysia, selepas membuat perbandingan diantara syarikat-syarikat insurance yang lain, ternyata AIG adalah lebih berbaloi dari segi claim dan sebagainya.


· https://www.aig.my/personal/travel/travel-insuranceSaya memilih pakej premium, harga yang dipaparkan adalah untuk dua orang iaitu RM179.60, untuk seorang hanya RM89.90 untuk perlindungan selama 7 hari di Jepun, perlindungan insurance ini dikira disaat kapal terbang anda berlepas, sehinggalah disaat penerbangan anda mendarat, dalam kes ini, penerbangan saya mendarat di KLIA pada hari ke-tujuh,iaitu pada 26 Januari 2017.
8) PERSEDIAAN-PERSEDIAAN LAIN


· Pastikan passport anda valid dan tarikh tamat tempoh tidak kurang dari 6 bulan semasa tarikh perjalanan anda.


· Simpan number embassy dan daftarkan diri anda melalui website ini https://ekonsular.kln.gov.my/en/ bagi memaklumkan kedatangan anda.


· Persediaan dari segi makanan yang ingin dibawa, saya mengesyorkan makanan pack segera dari BRAHIM, hanya perlu panaskan guna microwave, dan saya juga membawa bekalan makanan seperti serunding dan juga sambal bilis.


· Scan passport dan juga IC anda, then email kan untuk simpanan jika berlakunya kecemasan yang tidak diingini.· Tukar duit Yen, pilihan saya adalah di money changer MidValley, harga yang berpatutan. Tukaran semasa pada waktu itu adalah ¥1000 = rm38.40.· Pastikan juga anda bersiap sedia dari segi fizikal dan mental, kerana sepanjang anda berada disana, jalan kaki adalah peneman anda setiap masa. Get ready awal-awal.· Sort dan kategorikan perbelanjaan anda, sejenis tabiat selepas mengambil kira segala jenis kos dan perbenlajaan, saya akan kategorikan perbelanjaan dan asingkan untuk keperluan seperti transport, perbelanjaan dan tidak lupa juga asingkan sekali duit emergency.


Itu adalah antara point-point penting dalam membuat persediaan sebelum memulakan perjalanan. 
 
Google Analytics Alternative